Home | Sitemap | Contact
Klik hier om deze pagina af te drukken Vertel een vriend(in) over deze website

     Interviews    

 

17 oktober 2024

Visie op juiste voeding nog steeds in ontwikkeling

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Inge een ruimte zocht voor het houden van de groepsbijeenkomsten voor het CooL-programma welke zij aan het opstarten was. Op dat moment kon dat goed ingepast worden naast de activiteiten van De Kern. We vinden het fijn om iets meer te vertellen over de passie van Inge Woudboer op deze website, vandaar dat we haar hebben uitgenodigd om een interview te geven.


De passie van Inge Woudboer
Na vele jaren werkzaam te zijn geweest in de marketing wereld, kwam Inge tot het besef dat ze iets miste in haar werk. Tijdens haar zwangerschap realiseerde ze zich de belangrijke rol die voeding speelt in het prille leven van de mens. Dit was een mooi moment voor haar om te onderzoeken of ze hier iets mee zou kunnen doen, want voeding was altijd al haar grote passie.

In eerste instantie heeft ze zich bekwaamd als voedingsspecialist, maar aldoende kwam ze tot de ontdekking, dat er - naast goede voeding - meer nodig is om lekker in je vel te zitten. Ze ontdekte dat het goed in zijn lichaam en vitaal voelen van de mens bestaat uit meerdere facetten, zoals voldoende beweging, een goede nachtrust, de relatie die de mens heeft met voeding, zelfbeeld van de persoon, wat gun ik mezelf, wat gun ik mezelf niet, kortom, Inge besefte dat een meer holistische kijk op de mens noodzakelijk is en daarom heeft ze haar kennis uitgebreid met een aanvullende hbo-opleiding tot leefstijlcoach. De verhuizing naar Oosterwold was een goede aanleiding voor Inge om te overwegen wat ze er nou precies mee wilde gaan doen. Ze had nu de papieren op zak, de woning was op orde, de kinderen waren geboren en dit was een goed moment om de switch te maken van haar oude beroep naar voedingsspecialist-leefstijlcoach. Ze is begonnen met het opzetten van een praktijk voor individuele begeleiding, maar al snel kwam Inge tot de conclusie, dat ze ook graag groepen wilde gaan begeleiden. Ze specialiseerde zich tot GLI-coach (gecombineerde leefstijlinterventie) en zo kwam Inge in contact met het CooL-programma (Coaching op Leefstijl). Het tweejarig CooL-programma wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed, mits je voldoet aan de criteria.

De kernbegrippen van het CooL-programma bestaan uit voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning en hoe ga je daarmee om. Verder wordt er aandacht besteed aan een stukje mindset, bijvoorbeeld hoe ga je om met lastige situaties, wie ben je eigenlijk, waar word je gelukkig van, hoe zit je in je vel, want “hoe meer je je bewust bent van hoe je leeft, je werk, je relaties, enz. hoe sterker je in je schoenen staat om iets in jezelf te veranderen”.

Op de vraag “wat maakt Natuur & Slim net iets meer”, vertelt Inge, dat zij naar een breder plaatje dan alleen voeding kijkt en door haar persoonlijke aanpak en benadering biedt ze maatwerk. Oftewel: ze kijkt naar wat heeft de ander specifiek nodig. Hierin herken je een enorme betrokkenheid en interesse voor het individu. Iedereen is uniek.

De mix & match lijst
In het individuele traject is Inge haar uitgangspunt: Gewoon normaal eten, maar dan net iets gezonder. Een hulpmiddel daarbij is bijvoorbeeld een op maat gemaakte en persoonlijke mix en match lijst. Hiermee probeert Inge richtlijnen te geven over welke gezondere keuzes er zijn. Mensen worden vaak overspoeld met informatie en de mix & match lijst geeft ze een houvast.

Via zo'n keuzelijst zorg je er tevens voor dat de maaltijd volwaardig is. Bijvoorbeeld als je een salade maakt, wat gebeurt er dan: je ritst een zakje sla open, doet er een tomaat bij en een kant en klare dressing en men denkt een volwaardige maaltijd salade te hebben. Via de mix & match lijst zie je dan dat hier geen eiwit in zit, dus dan geef je mensen een aantal eiwitopties die ook aan de salade toegevoegd kunnen worden. Dat geldt ook voor de vetten en de koolhydraten en voor dat je het weet, heb je een volwaardig en smaakvolle maaltijdsalade.

Een ander voorbeeld is groenten. In de praktijk ziet Inge vaak dat we hier te weinig van eten. Hoe zorg je ervoor, dat je er meer van binnenkrijgt? Bijvoorbeeld door bij de lunch alvast wat groenten te nemen, zoals komkommer, een tomaat enz. Aangezien de mens visueel is ingesteld, geeft Inge als houvast mee om je dinerbord in vakken te verdelen, met 1/4 portie eiwit, 1/4 portie koolhydraten en de rest groenten.

Daarnaast is het belangrijk om als gewoonte kleine stapjes te leren zetten om tot verandering te komen, in plaats van gelijk in 1x alles te willen veranderen. Dit helpt om de verandering ook makkelijker vol te blijven houden voor de rest van je leven. Bijvoorbeeld, als je iedere avond patat eet dan zou je naast de patat bijvoorbeeld kunnen beginnen met het nemen van een klein beetje groenten en dan rustig aan de portie patat verminderen door er iets van een eiwit bij te voegen, om vervolgens een andere keuze koolhydraten te nemen. De kunst is dat mensen gaandeweg zelfstandig bewuste keuzes leren maken en dat er naast een gezonde basis ook nog gewoon ruimte is voor wat lekkers. Oftewel de 80/20 regel.

Inzicht in gewichtsvermindering
In tegenstelling tot hoe er gedacht wordt over gewicht en overgewicht (de weegschaal!) is Inge geen fan van de weegschaal. We zijn zo gewend om ons blind te staren op getallen, of het nou de weegschaal is of calorieën tellen, mensen merken het vanzelf wel als ze aan het afvallen zijn. Er wordt te weinig geluisterd naar ons lichaam. Ook is de ene calorie de andere niet, 100 calorieën aan suiker is anders dan 100 calorieën eiwit voor het lichaam.

Het allergrootste probleem is dat de mens eigenlijk te veel bewerkt eten tot zich neemt. Wat vaak boordevol suikers en andere toegevoegde zaken zit en maar weinig voedingsstoffen bevat. Eigenlijk is het heel simpel; we zouden meer terug moeten naar de basis want het meeste dat uit een fabriek komt is niet goed voor je lichaam.

Tegenwoordig is er een hype rondom extra toegevoegde eiwitten in de voeding, bijvoorbeeld in zuivelproducten, proteïne koeken, repen, enz. Als er een claim op staat, zoals bijvoorbeeld extra eiwitten of geen toegevoegde suiker, dan zou er gelijk een alarmbelletje moeten gaan rinkelen. Wees kritisch, waarom staat dat erop? Omdat het echt gezonder voor je is? Of om de ongezondere toevoegingen te maskeren en jou het idee te geven dat het een gezonde keuze is? Mensen hebben hierdoor veel keuzestress. Maar eigenlijk is het heel simpel. Bij alles wat niet groeit in een veld of rechtstreeks van een dier komt, dan weet je eigenlijk al dat het een minder goede keuze is. Dus de simpelste tip is: blijf zo dicht mogelijk bij de basis zoals je voorouders die ook kende!

Vega, vegan & vitaal
Op de vraag hoe zorg je ervoor dat in een vega-dieet iemand toch voldoende aminozuren binnenkrijgt, antwoordt Inge dat dit de reden is waarom zij op haar website Natuur & Slim specifiek meer aandacht hieraan geeft. Ze zegt: “In de praktijk komt het regelmatig voor dat iemand te weinig eiwitten binnenkrijgen. Als eerste kijk ik naar wat voor een vegetariër iemand is. Je hebt veel verschillende vormen. Zo neemt de ene bijvoorbeeld wel vis of zuivel, en een andere vegetariër alleen ei.

Eiwitten kun je aanvullen met supplementen, maar natuurlijk ook via de voeding. Voor een vegetariër is het vaak makkelijker om voldoende kwalitatieve eiwitten binnen te krijgen dan voor een veganist.

Voor mij is het belangrijk om steeds te kijken binnen de bandbreedte die ik heb naar de opties en dit bespreekbaar te maken. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam en spelen een grote rol bij allerlei regelprocessen. Zoals de hormoonhuishouding. Hier wil je dus geen tekorten in krijgen. Voor mij is het uitgangspunt om het hoogst haalbare te bereiken afhankelijk van wat iemand toelaat of niet. Ik zal nooit zeggen, je moet nu dit of dat gaan nemen, maar vertel wel wat het effect van de keuze op de lange termijn voor je gezondheid betekent. Inge benadrukt, dat ze ieders keuze respecteert en dat iedereen een vrije wil heeft.

Groepsdynamiek
Elke groep heeft zijn eigen kenmerken, de ene groep is gezond kritisch, de andere groep wil als groep gezamenlijk elkaar steunen, maar voor Inge is het belangrijk dat ze de basis goed meegeeft zodat mensen zelf er op een logische en praktische manier mee kunnen omgaan. Als je de basis maar goed hebt kun je daarna zelf je eetgewoonte opbouwen, bijvoorbeeld voldoende groenten, iets meer van het een of van het ander en zorg dat je vaker puur en natuurlijk eet. Als je iets wil veranderen, doe het dan stap voor stap. Bouw het dan af in plaats van in een keer naar die verandering toe te gaan. Door af te bouwen laat je je lichaam maar vooral ook je brein er aan wennen. Op het leefstijl gebied spoort ze de deelnemers aan om de eigen regie te herpakken, hoe dat uitwerkt is voor iedereen weer anders.


We sluiten het gesprek af en danken Inge voor dit interessante gesprek. We zijn blij met haar aanwezigheid in De Kern en hoe zij mensen aanspoort via het CooL-programma om bewuster om te gaan met voeding. Preventieve zorg sluit goed aan bij de activiteiten van De Kern. Net als Inge hebben we gemerkt dat dit alleen maar kan door een persoonlijke aanpak aangezien ieder mens uniek is.

Dit interview is gratis op te halen bij OntmoetingsHuis De Kern.

Meer informatie over het CooL-programma en de website Natuur & Slim  klik hier

De Kern OntmoetingsHuis
Koekoeklaan 2 • 1343 AM Almere Hout • 036 - 5402879 • info@dekernontmoetingshuis.nl